Mangfoldsarbeid

Fra Vitebok
Gå til: navigasjon, søk

Fantastiske fritidsinteresser er for alle! Her kommer noen tips, ting foreningen kan tenke igjennom og idèer til hvordan din forening kan bli mer mangfoldig og inkluderende. Ta gjerne utgangspunkt i punktene og diskuter i hviklken grad dere gjør eller kan bli bedre på disse i foreningen din.


Terskler for deltagelse

For å starte inkluderings- og mangfoldsarbeid i en forening er det lurt å starte med å stille seg spørsmålet “hva er terskler for deltagelse i vår forening?”. Det kan for eksempel være ting som språk, økonomi, manglende informasjon, krav til forhåndskunnskap, kjønnsinndeling eller dårlig universell utforming av lokalet dere er i.

Her er noen enkle, generelle tips for å senke tersklene for mangfoldig deltagelse i foreningen deres:

- Gi god informasjon i forkant av møtene og gi beskjed om hvor man kan stille spørsmål. Spesifiser tid, sted, hva som skal skje og evt. om man trenger å ha med noe.

- Start alle møter hvor det er nye medlemmer til stede med en bli-kjent-runde. Be gjerne deltakerne om å presentere det pronomenet de bruker.

- Husk at ting som virker selvsagt for foreningsmedlemmer, ikke alltid er det. Forklar vanskelige termer eller internhumor, også selvom dere ikke har fått spørsmål.

- Tenk gjennom fysiske hindre for deltagelse; kan deltagere med rullestol komme seg frem til aktiviteten? Trenger man dyrt utstyr for å delta? Kan alle spise maten som serveres? Se for deg at du er ny i foreningen: hva kan gjøre det mindre skummelt og lettere å delta på et første møte?


Spre informasjon om foreningen

Et annet sted det kan være lurt å starte mangfoldsarbeidet på, er ved å tenke igjennom hvordan dere kan spre kjennskap til foreningen. Kanskje er grunnen til ensidig medlemsmasse at man kun sprer informasjon i de samme kretsene?Hvordan kan dere nå ut til enda flere? Her kan man tenke både stort og smått, noen eksempler er:

- Sørg for at ikke all informasjon skjer gjennom en lukket facebook-gruppe eller chat - lag en side eller en åpen gruppe og hold den oppdatert.

- Arranger noe sammen med andre organisasjoner som jobber med mangfoldspørsmål f.eks. Skeiv Ungdom eller Norges Handikapforbunds Ungdom.

- Spør innføringsklassen på en nærskole om dere kan få fem minutter av en klassetime til å introdusere foreningen deres og gi informasjon om det neste arrangementet deres.


Tenk på økonomi

Det er lurt å tenke på om det finnes noen økonomiske hindre for deltagelse i foreningen; krever dere at medlemmene deres har med seg noe utstyr på møter? Koster det noe for å delta på foreningsarrangement? Noen tips er å:

- Kjøpe inn eller leie utstyr som ikke alle har eller som er dyrt. Her kan dere sjekke om kommunen har noen utstyrsordninger eller støtteordinger som kan gjøre dette lettere. Kanskje et lokalt bibliotek eller en skole kan hjelpe dere?

- Ha ordninger hvor medlemmer som sliter med å betale kan slippe dette. Husk at det ofte er skambelagt å spørre om slike ting; sørg for at dette kan skje på en anonym måte.


Oppfølging av nye medlemmer

Å bygge en mangfoldig forening tar tid. Arbeidet må være langsiktig for å lykkes og avhenger ikke av en enkelt aktivitet. Derfor er det lurt å f.eks. tenke på medlemspleie av nye medlemmer som en del av mangfoldsarbeidet. Eksempler på ting dere kan gjøre for å gi nye medlemmer en varm velkomst inn i foreningen er:

- Sørg for å hilse på alle nye medlemmer på aktivitetene deres, snakk gjerne litt ekstra med dem.

- Gi beskjed om neste foreningsarrangement eller hvordan de kan holde seg oppdatert på hva som skjer i tiden som kommer på alle møter.

- Spør hva de kunne tenke seg å gjøre i foreningen og ta med dere dette inn i planleggingen av nye arrangement.

- Har dere fått kontaktinformasjon til noen av de nye medlemmene? Send dem en personlig invitasjon til neste møte.


Snakk med de det gjelder

Er dere usikker på hvordan dere skal gå frem for å legge til rette for et eller flere nye medlemmer? Spør vedkommende, de vet best selv. Husk at det kan være greit å spørre om slike ting på tomannshånd, og ikke foran hele resten av foreningen.


Verktøy og tjenester

allemed.no - gratis verktøy med tips og triks for inkludering av barn og unge, uavhengig av foreldrenes økonomi. Her finner dere opplegg for workshops i styret og mer informasjon om hvordan dere kan gå frem praktisk.

Inkluderingskoden.squarespace.com - inspirasjonsbank med filmer og artikler om inkludering i frivillige organisasjoner.

Frivillig.no - rekruteringsside for frivillige organisasjoner - kom i kontakt med nye frivillige og andre organisasjoner.

Dere kan selvsagt også ta kontakt med oss på Hyperion-kontoret dersom dere har generelle spørsmål eller lurer på hvordan dere skal gå frem i en spesifikk sak. Vi hjelper dere gjerne, så send oss en e-post på n4f@n4f.no eller ring oss på 22 99 37 46!