Budsjett

Fra Vitebok
Revisjon per 19. mar. 2015 kl. 12:29 av TryBern (diskusjon | bidrag)

(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Gå til: navigasjon, søk

Et budsjett er en oppstilling over hvordan driften av organisasjonen er planlagt finansiert, og viser altså hvordan inntektene finansierer de ulike kostnadene til for eksempel lønn, brettspill, husleie, årsmøte, reise og lignende. Budsjettet skal gjelde for hele året, men kan også deles opp for mindre deler av året.

Budsjettet er med andre ord en tallmessig oversikt av de aktivitetene som skal gjennomføres fremover. Styrets har ansvar for å sørge for et system for budsjettering, utarbeidelse av årlige budsjett, og ikke minst oppfølging av regnskapet.

Budsjettet vil også være med på å sette rammene for aktivitetsnivået i organisasjonen. En forutsetning for å kunne gjennomføre en god økonomistyring er da at regnskapet er tilstrekkelig à jour slik at det jevnlig kan sammenstilles med budsjettet.

Hva kjennetegner et godt budsjett?

I de fleste foreninger vedtas budsjettet på årsmøtet, gjerne sett i sammenheng med planene man har for den kommende perioden. Dersom det vedtas endringer i en arbeidsplan på årsmøtet bør dette også gjenspeiles i budsjettet. Budsjettet bør bygges opp på en slik måte at årsmøtet har en reell mulighet til å omdisponere midler dersom noen ønsker dette. Budsjettet skal være et viktig demokratisk styringsverktøy, både for årsmøtet og styret i organisasjonen.

Det er viktig at budsjettet er oversiktlig men samtidig ikke for detaljert. En kan gjerne utarbeide mer detaljerte underbudsjett, men så lenge budsjettet vedtatt av årsmøtet ikke er for detaljert, har en også bedre forutsetninger for at budsjettet holder gjennom hele budsjettperioden. Så lenge formålet ivaretas, vil det være av mindre betydning om det er budsjettavvik på enkeltposter. For større foreningers del kan det derimot være både hensiktsmessig og nødvendig å utarbeide mer detaljerte underbudsjett, for at en skal ha en jevn og god økonomistyring, samt vite hva man selv rutter med i sin "avdeling".