Arbeidsprogram

Fra Vitebok
Revisjon per 19. feb. 2015 kl. 13:47 av TryBern (diskusjon | bidrag)

(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Gå til: navigasjon, søk

Vedtatt av Landstinget 2014

Utgangspunktet for programmet er at Arbeidsutvalget skal gjennomføre alle punktene i det. Ordlyden i hvert punkt differensierer mellom hva som er et minimum for å ha gjennomført punktet, og hva som bør bli gjort såfremt ressursene tillater det. Punktene i arbeidsprogrammet er skrevet som intensjoner, det er få spesifikke retningslinjer for hvordan målene skal innfris. Tanken er at Landstinget vedtar de målene de ønsker Arbeidsutvalget skal nå, det er opp til de tillitsvalgte å til enhver tid velge metode og form for å maksimere effekten av Hyperions ressurser.

Treårige hovedsatsninger

Organisasjonsutvikling og ledertrening (2015)

Hyperion er en organisasjon i stor vekst. For at denne trenden skal vedvare må vi satse på skolering og utdanning. Både så våre ledere er skikket til å lede et så stort forbund som Hyperion og så våre lokallag har den kompetansen som er nødvendig for å vokse og ha kontinuerlig drift gjennom mange år. Derfor skal Hyperion fokusere på å utvikle skoleringsopplegg som bygger organisasjonen. Konkrete tiltak som må gjennomføres og prioriteres som hovedfokus innen utgangen av 2015 er:

  • Utrede hva slags kompetanse Hyperions lokallag føler at de har størst behov for å tilegne seg.
  • Utvikle lavterskel skoleringstilbud for Hyperions lokallag basert på innspillene fra utredelsen.
  • Årlig evaluering av skoleringstiltak i representantskapet
  • Det skal utvikles en læreplan med målsettninger om hva et styremedlem skal ha tilegnet seg av kunnskap og erfaringer etter 1 år som medlem av henholdsvis sentralstyret, regionsstyrene og representantskapet. Disse målsettningene skal legges til grunn for både egenevaluering i styrene og representantskapets årlige evaluering.

Arbeidsprogram for 2015

Organisasjon

Foreningsstøtte

Hyperion bør aktivt tilby kurs og råd til medlemsforeningene. Medlemskap i Hyperion skal innebære at en forening kan få hjelp til å vokse og utvikle seg. Hyperion bør gi støtte til foreninger i møte med myndigheter og andre samarbeidspartnere dersom det er behov for det. Utfyllende informasjon om slike støtteordninger skal være lett tilgjengelig for alle forbundets medlemmer.

Foreningsbesøk

Foreningsbesøk er kanskje den mest direkte og mest effektive måten å styrke båndene mellom foreningene og Hyperions tillitsvalgte på. Hyperion skal besøke minst 42 medlemsforeninger årlig og benytte både sentrale og regionale tillitsvalgte i dette arbeidet.

Utleieordningen

Hyperions arbeid med utleieordningen har historisk vært usystematisk. Hyperion skal i løpet av 2015 gjennomføre en evaluering av utleieordningen og komme med et helhetlig forslag til hvordan den kan være til større nytte for foreningene i alle regioner og skape mer og større aktivitet.

Inkludering

Hyperion skal representere fantastiske fritidsinteresser i hele Norge, og alle styringsdokumenter, samt standarddokumenter for nye foreninger, bør derfor være tilgjengelige på begge målformer. Hyperion skal arbeide aktivt for en jevnere kjønnsbalanse. Dette skal skje både som rettede prosjekter og en bevisstgjøring rundt miljøets profil. Miljøet rundt Hyperions sentrale aktivitet skal være tilgjengelig for alle og en trygg møteplass. Hyperion skal også arbeide for økt innkludering av flerkulturell ungdom i forbundet.

Kontoret

Hyperions kontor skal organiseres for effektiv drift av forbundet. Kontoret skal være en ordnet og profesjonell arbeidsplass. Hyperion bør stille kontorressurser til rådighet for regionslagene og foreninger når dette er hensiktsmessig for forbundet.

Foreningsrekruttering

Nye medlemsforeninger representerer et felt der Hyperion har potensiale for å voksesom organisasjon. Hyperion skal jobbe for rekruteringen av nye medlemsforeninger, kontakten med dem skal følges opp løpende. Sentrale ledd bør besøke så mange medlemsforeninger som mulig, for å få direkte kontakt med ledelsen i lokallaget.

Regionslag

Hyperion skal ha en regionslagsstruktur der regionale organer virker som en paraply for sine områder. Regionslagene skal være en støtte for sentrale ledd, og en arena for rekruttering av sentrale tillitsvalgte. Sentrale ledd skal opprettholde løpende kontakt med regionale tillitsvalgte.

Hyperion bør jobbe med å opprette regionslag der dette ennå ikke eksisterer, samtidig som driften av eksisterende regionslag følges opp. Spesifikt bør det arbeides for opprettelsen av Hyperion Sør, med utgangspunkt i Vest Agder.

Opplæringstilskudd

Tilskudd til medlemsforeningene for rapportert kursaktivitet gjennom Studieforbundet Hyperion er medlem av har et stort potensiale for å tilføre mer midler til Hyperions medlemsforeninger. Hyperion skal arbeide målrettet for å opprette relevante studieplaner for kurs i de fantastiske fritidsinteressene, informere gjennom nettsidene om hvordan medlemsforeningene kan få opplæringstilskudd for sine aktiviteter, avholde kurs i rapportering av kursaktivitet og assistere foreninger som ønsker hjelp til å komme i gang. Hyperion skal arbeide opp mot Studieforbundene for å forenkle rapporteringen av kursaktivitet.

Fantastiske biblioteker

Gode biblioteker er viktige vektorer for spredningen av de fantastiske fritidsinteressene, både som utlånere av fantastisk kultur og som aktivitetslokaler. Hyperion bør arbeide tettere opp mot og med bibliotekene i Norge for å styrke dette kulturtilbudet i Norge, blant annet gjennom å tilrettelegge for samarbeid i forbindelse med Nordisk spilldag.

Prosjekter og aktivitet

Hypercamp

Hyperions sommerleir har økt i omfang og kvalitet siden den først ble avholdt. Hyperion skal videreføre prosjektet Hypercamp og videre øke omfanget av leiren.

Hypercamp skal være en sommerleir for fantastiske fritidsinteresser der ungdom gis mulighet for å lære mer om de ulike interessene Hyperion favner om. Aktivitetene på leiren bør representere bredden av de fantastiske fritidsinteressene, samt inkludere organisasjonsdrift og politikk.

Hypericon

Hyperion skal arrangere en konferanse for tillitsvalgte på lokalt og regionalt nivå. Konferansen skal ha som mål å skolere tillitsvalgte og styrke bånd mellom sentralt og lokalt nivå i forbundet. Hypericon skal ha delt fokus mellom organisasjonsskolering og kulturskolering innenfor de fantastiske fritidsinteressene.

Metagaming

Hyperion skal arrangere et arrangement for spillinteresserte, om alt rundt spilling. Arrangementet skal ikke være et datatreff eller e-sportarrangement, men ha et mer fagrettet fokus på ting rundt spilling, inkludert streaming- og casting-miljøet, spillutvikling og social-gaming.

E-sport pow-wow

Hyperion skal legge til rette for et møte mellom e-sport aktører i Norge som arbeider for et frivillig og demokratisk e-sport miljø, og innvitere e-sportslag, datatreff og NEF til dette. Det kan også innviteres e-sports aktører fra andre land om dette vurderes hensiktsmessig.

Fastaval Norge

Hyperion skal søke inn midler til å starte en festival med fokus på rollespillmoduler og egenutviklede brettspill/kortspill, etter modell av Fastaval i Danmark. Festivalen skal ha som mål å støtte opp om produksjonen av rollespillmoduler og brettspill i Norge, skape en arena for fantastisk kulturmakere og støtte produksjonen av materiale til con-miljøet i Norge. Festivalen bør også invitere deltagere og kursholdere fra utenfor Norge.

30 år med rollspillmoduler

Hyperion bør søke inn midler til å produsere og utgi en samling av norske rollespillmoduler fra de siste tredve årenes spillkongresser. Heltinneprosjektet

Hyperion skal fortsette Heltinneprosjektet og arrangere minst to heltinnehelger. Heltinneprosjektet handler om at heltinnene i Hyperion skal få møtes, lære nye ting og utvikle seg gjennom de fantastiske fritidsinteressene.

Co-op

I dag er spill en av de mest utbredte fritidsinteressene blant ungdom og unge voksne, både blant etnisk norske og etniske minoriteter. Likevel er de etnisk norske ungdommene overrepresentert i det organiserte spillmiljøet, både på medlemsnivå og i sentrale verv. Hyperion skal arbeide for å få minoritetsungdom til å bli med i det organiserte spillmiljøet i Norge, i første omgang gjennom samarbeidsprosjektet Co-op med Agenda X i Oslo.

Spillerom

Hyperion bør, om mulig, gå inn og støtte gjennomføringen av laiv-konferansen Spillerom, både økonomisk og organisatorisk.

Informasjon og Politikk

Debatt

Hyperion skal være en synlig autoritet innenfor fantastiske fritidsinteresser. De fantastiske fritidsinteressene kan ofte oppfattes som alternative, og utsettes noen ganger for urimelig kritikk. Hyperion skal fremheve det positive med fantastiske fritidsinteresser, og slå ned på grunnlagsløs kritikk. Hyperion skal stimulere til debatt om de fantastiske fritidsinteressene.

Hyperion skal følge med i det nasjonale og internasjonale mediebildet og samfunsdebatten, og aktivt fremme forbundets og medlemsorganisasjonens interesser - alene eller i samarbeid med medlemsorganisasjonene. Hyperion sentralt bør aktivt oppsøke journalister og muligheter i medie, for å fremme eller rette opp i feil inntrykk skapt om våre fantastiske fritidsinteresser

Medieovervåkning

For å styrke Hyperions mulighet til å delta aktivt i samfunnsdebatten og være en synlig autoritet innenfor fantastiske fritidsinteresser skal Hyperion kjøpe inn medieoveråkningstjenester og aktiv følge med på relevant medieaktivitet.

Informasjonskanaler

Hyperion skal være tilstede på nett. Hovedsakelig skal Hyperion holde nettsiden oppdatert med aktuelt innhold, samtidig som organisasjonen er aktiv på relevante sosiale medier. Hyperion skal holde nettsider oppdatert med informasjon som er relevant for forbundets medlemmer og medlemsforeninger. Hyperion skal jobbe for å promotere medlemsforeningene på nettsidene.

Internasjonal kontakt

Hyperion bør ha god kommunikasjon med liknende forbund i det nære utland. Dette vil hovedsakelig si Sverok i Sverige og Bifrost i Danmark, samt andre organisasjoner. Hyperion bør besøke fantastisk aktivitet i utlandet og samtidig invitere representanter fra utlandet til å besøke Hyperions aktiviteter i Norge.

Videre bør Hyperion søke å få kontakt med og ha kommunikasjon med lignende forbund og organisasjoner også utenfor Norden. Hyperion skal legge til rette for at tillitsvalgte fra medlemsforeningene får reise utenlands, dra erfaringer fra og knytte bånd med lignende foreninger i utlandet.

Pegasus

Pegasus skal være et magasin for fantastiske fritidsinteresser. Magasinet skal presentere aktivitetene som faller under interessen, og delta i debatten knyttet til disse. Magasinet skal være et medlemsblad, og som sådan søke å representere medlemmenes interesser, samt informere om og rapportere fra aktuelle hendelser som er relevante for medlemmenes interesser. Magasinet bør i hovedsak ta for seg det norske og nordiske miljøet.

Magasinet skal også være et verktøy Hyperions sentrale ledelse kan benytte seg av for å kommunisere med medlemsforeningene. Pegasus skal også være tilgjengelig på nett, samt publisere på nett fortløpende. Sentralstyret vedtar mandat for Redaksjonen. Pegasus bør blir sendt ut til alle de større bibliotekene. Magasinet kan også distribueres gjennom andre kanaler dersom redaksjonen ser det som hensiktsmessig.

Frem mot landstinget 2015 skal forbundet gjøre en undersøkelse blant medlemmene og medlemsforeningene, om hvor fornøyde disse er med Pegasus. Inkludert i denne undersøkelsen skal det være ønsker om endring av redaksjonelt stoff og om medlemmene faktisk lese bladet. På landstinget 2015 skal resultatet av denne undersøkelsen legges frem, med forslag til vedtak om hva forbundet skal gjøre med bladet.

Foreningsarrangementer

Hyperion skal arrangere stand på de største medlemsforeningsarrangementene, innkludert men ikke begrenset til The Gathering, hvor Hyperion informerer om forbundet og det fantastiske miljøet.

Oppstartshåndbok

Hyperion skal utvikle en oppstartshåndbok for nye og potensielle medlemsforeninger, som inneholder informasjon om forbundet og praktisk informasjon rundt det å stifte og drive en demokratisk forening i forbundet.