Vitebok:Redigeringsguide

Fra Vitebok
(Omdirigert fra Redigeringsguide)
Gå til: navigasjon, søk

Her kan du lese noen tips om å redigere på viteboka. Viteboka bruker MediaWiki, open source wikisystemet utviklet av Wikimedia Foundation som brukes til Wikipedia.

Det grunnleggende

Alle kan redigere viteboka. Jo flere vi er sammen, jo klokere vi blir. Når man ser en rød lenke en plass i viteboken betyr dette at siden ikke er skrevet enda. Dersom du trykker på en rød lenke blir du sendt rett til redigeringsvinduet for å opprette siden. Skriv i vei! De fleste sider kan enkelt og greit bare skrives rett som det er i redigeringsvinduet. Dersom man trenger litt formattering finner man blant annet kursiv, fet, interne lenker (altså lenker til andre siden på denne wikien) og eksterne lenker (lenker til andre nettsider) som knapper i redigeringsvinduet. Dersom man trenger ytterligere hjelp kan man slå det opp på MediaWiki-hjelpsidene eller spørre onkel Google. Dersom du føler siden du har skrevet kunne blitt bedre, avslutt artikkelen med:

{{Forbedringspotensial}}

Da forteller du dette til andre, og legger den til i oversikten over slike sider. Da er det lettere for andre å oppdage den og redigere videre. Husk at alle sider skal ha en kategori! Dette leges til ved å skrive typisk på slutten av artikkelen:

[[Kategori:Etellerannet]]

Dersom du er usikker på

Skrivestil

På viteboka skriver vi enten bokmål eller nynorsk. Sidetitler bør være på bokmål eller ha en omdirigeringslenke på bokmål slik at hvis man f.eks. lager lenken;

[[Rollespill]]

så viser lenken til siden om rollespill selv om den heter "Rollespel". Bruk formelt, men ikke unødvendig komplekst språk. Målgruppen for teksten er litt forskjellig for forskjellige artikler, men anta alltid et forholdsvis lavt kunnskapsnivå om Hyperion. Derfor er det viktig å opprette interne lenker når man skriver en artikkel. Ikke alle vet hva deskom, repskap eller SS betyr! Ikke glem at denne wikien handler først og fremst om Hyperion og forbundets medlemsforeninger. Dersom du mener en artikkel er for "generell" (at den like gjerne kunne vært en artikkel på wikipedia i stedet) kan du ta det opp i diskusjonsfanen til artikkelen, og kanskje skrive den om slik at den er vinklet inn på Hyperion. Eksempelvis kan man skrive mye om Rollespill, men det mest interessante for denne wikien er rollespill i Hyperionkontekst. Informasjon om D&D 4th edition finnes allerede der ute i mange former. Forsøk å skrive ting slik at det ikke blir invalidert etter en viss periode. For eksempel kan man skrive i fortid om det sittende sentralstyret, siden ved nyttår blir det en del av fortiden. Dersom alt skrives i presens vil mye arbeid gå med på å rette opp i dette etter hvert som tiden går.

TL;DR

  • Skriv korrekt bokmål eller nynorsk
  • Bruk interne lenker ([[Rollespill]])
  • Trykk på røde lenker og skriv!
  • Alt skal ha en kategori ([[Kategori:Medlemsforeninger]])
  • Merk ting med forbedringspotensial ({{Forbedringspotensial}})

Se også

Eksterne lenker